top of page

Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021

Feel anorxia
občutki

O filmu ...

Motnje hranjenja so duševne motnje, ki pogosto ostajajo nerazumljene. Predvsem zaradi notranjega sveta oseb, ki ostaja zunanjemu svetu skrit.

V filmu sta prikazana dva svetova, v katerih biva protagonistka. Eden je zunanji, bolj svetel, in eden je notranji, temnejši, njeno doživljanje  sveta in njeni občutki in razmišljanja.

V  filmu želimo prikazati delček notranjega sveta dekleta, ki se bori z anoreksijo. Konflikt med glasom anoreksije in njenimi mislimi.

Film prikazuje dve fazi anoreksije.  Na začetku je prikazan zdrs dekleta v anoreksijo, njeno doživljanje zunanjega sveta in kako se umešča v družbi, nezadovoljstvo s svojimi dosedanjimi uspehi in željo, da bi bila dovolj dobra na nekem področju, da bi jo opazili. V svojih mislih je ujeta v številke, ki ji predstavljajo po eni strani varnost, uspešnost in po drugi strani  največji strah in grozo. Ujeta je v konflikt lastnih misli, česar ne pokaže navzven.

Zgodba preklopi na čas po osmih mesecih, ko je v procesu zdravljenja, zdravi se v zdravstvenem domu, a ni še ozdravljena. Hodi po stopnicah zdravstvenega doma in se sprašuje o smislu obiskov pri zdravniku, ali jo zdravniki sploh razumejo in jim je mar za njo, ali želijo zgolj, da pridobi kilograme. In da je tudi tam samo ena številka, ki je dosegla pravo številko.

Nato razmišlja o smiselnosti bolezni in ujetosti v svoj svet, svet z  »Ano«. Gleda obleke, ki so ji groteskno premajhne. Ne ve, ali bi jih še obdržala, za primer, da izgubi kilograme, ali ne. Odloči se, da jih odstrani. Na tej točki doživi preobrat, odloči se, da ji številke ne bodo več krojile življenja. Dovolj ima anoreksije.  Iz notranjega konfliktnega sveta preide v zunanjega, odpre se.  Začne pogovor z družino.

»Ana«  se v kontekstu filma uporablja kot vzdevek za duševno motnjo anoreksijo. Pooseblja notranji glas, ki se pri anoreksiji pojavi in osebo vodi k samodestruktivnim mislim in vedenjem. Ključno za ozdravitev je, da se notranji glas Ane popolnoma preglasi in umakne.

o filmu

Občutki ...

Osamljenost-
nepripadnost družbi

Počuti se sama, ne pripada družbi, ostalim ljudem. Vsi ostali imajo lepo življenje, so zadovoljni, srečni, samo ona je v tem svetu nesrečna.

Nezadovoljstvo s seboj- 
perfekcionizem

Nenehno nezadovoljstvo s seboj, svojimi uspehi, ne glede na to, ali je dosegla vse mogoče medalje, pokale, dosežke. Globoko v sebi je nezadovoljna s seboj in ima nizko samopodobo. Težnja po izstopanju na nekem področju, da bi jo drugi opazili.

Samokontrola-ujetost v številke

Zaradi občutka, da bo izgubila kontrolo, izvaja nad seboj močno kontrolo, kar se izraža v kontroli nad težo, hrano, ocenami, telovadbo, svojim prostim časom.

Občutek slabe vesti

Prisotnost slabe vesti, občutka, da dela nekaj narobe. Da je pojedla preveč. Ne opazijo je še, ne opazijo njene stiske, ne zasluži si še hrane, počitka.

Strah 
pred izgubo pomoči

Prikaz njenega strahu, da bo s tem, ko pridobi ciljno težo, izgubila strokovno pomoč, predvsem na psihološki ravni, ki jo še nujno portebuje.

Poziv strokovnjakom in svojcem, da kljub navidezni ozdravitvi, ker bo kmalu dosegla postavljeno težo, še zdaleč ni zdrava in potrebuje strokovno pomoč še v prihodnje.

Notranji konflikt-prepletanje dveh glasov

Nenehen boj z notranjim glasom, z "Ano", na eni strani se zaveda svoje realnosti, težav, ki ji jih povzroča anoreksija, po drugi strani pa se oglaša notranji glas "Ane", ki zavira njeno zdravljenje in jo ves čas opozarja, da še ni dovolj. 

Zahvala

Pri oblikovanju scenarija so pomagale osebe z lastnimi izkušnjami motnje hranjenja in njihovi starši, z namenom, da bi preko svojih izkušenj pomagali drugim. Zato se jim neizmerno zahvaljujemo za njihov doprinos k nastanku filma.

tvoje misli

Delite svoje misli in občutke ob gledanju filma

Tudi vi se lahko priključite kampanji in z drugimi delite svoje občutke, doživljanja, spomine in razmišljanja, ki so se vam vzbudila ob ogledu filma.

Kateri občutki so se pojavili ob ogledu filma?
Vaše izkušnje z anoreksijo
Ocenite od 1 do 5.
Anoreksije ne razumem.Anoreksijo skušam razumeti bolje kot pred ogledom filma.Anoreksijo razumem enako kot prej.Anoreksijo razumem bolje kot prej.Sedaj razumem dinamiko anoreksijo veliko bolje kot prej.

Ocenite svoje razumevanje anoreksije po ogledu filma.

Kako lahko še pripomoremo k ozaveščanju?

Hvala za deljenje vaših misli in občutkov!
Hvala, da ste del kampanje Feelanorexia!

Občuti motnjo hranjenja –
s simulacijo do boljšega razumevanja

Osrednji namen Inštituta Mea vita je na sočuten in razumevajoč način strokovno pomagati osebam, ki trpijo zaradi motenj hranjenja in njihovim bližnjim ter ozaveščati širšo javnost o motnjah hranjenja in razumevanju le-teh. Motnje hranjenja so velikokrat napačno razumljene, zato se trudimo, da jih tako uporabnikom in njihovim svojcem kot širši javnosti predstavljamo na čimbolj plastičen način.

Zato smo razvili inovativni terapevtski pripomoček: avdio-video simulacijo občutkov in vedenj osebe z anoreksijo s posebnimi učinki za lažje dojemanje občutkov, ki jih te osebe doživljajo. Ob ogledu pripomočka – filma bodo lahko tako njihovi bližnji kot strokovnjaki doživeli občetke oseb z
anoreksijo. Tako jih želimo vzpodbuditi, da bodo razvili večjo stopnjo empatije in razumevanja oseb z anoreksijo.

o projektu

Projekt poteka na treh ravneh...

1

Prva je bila s pomočjo uporabnikov in njihovih bližnjih, ki imajo izkušnjo anoreksije, oblikovati osnutek scenarija za film in nato soprodukcija filma z društvom Film Factory, scenaristom in režiserjem Urbanom Zorkom, producentko Mojco Pernat in glavno protagonistko Julijo Klavžar.

2

3

Druga je kampanja za širšo javnost, s katero želimo ozavestiti čim večji krog ljudi, da bodo začutili, kako se v v svojem notranjem svetu počuti dekle, ki se bori z anoreksijo.
 

Na tretji bomo film sami uporabljali kot terapevtski pripomoček pri delu z uporabniki, prav tako pa ga lahko uporabijo tudi vsi drugi strokovnjaki, šole, nevladne organizacije.

Novičke o projektu

December 2022: projekt in film smo predstavili na Nacionalni ekspertni skupini za motnje hranjenja

Film prijavljamo na več filmskih festiv
alov: 

April 2023:  Počaščeni smo, saj smo iz  Golden FEMI Film Festival prejeli povabilo na uradno podelitev nagrad v Sofijo, ki bo 10.junija. Izmed 2828 poslanih filmov iz 122 držav, je komisija nominirala 100 najlepših filmov, med katerimi je tudi naš film Adijo, Ana! Zdravo, Jaz! Film bo 10. junija predvajan v večih kulturnih ustanovah v Bolgariji in pred širšim evropskim občinstvom. Golden FEMI film F
estival je festival filmov, ki na ustvarjalen in kreativen način naslavljajo akutno družbeno tematiko ter vzpodbuja predvsem ženske ustvarjalke. 

Naš film "Adijo Ana. Zdravo, jaz! "ki je bil ustvarjen v okviru ACF projekta Občuti motnjo hranjenja, v koprodukciji s Film Factory in ozavešča o problematiki motenj hranjenja, je bil uvrščen med tekmovalne kratke filme na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Povezava

Meavita in Film Factory z režiserjem po predvajanju filma v Portorožu. Zasebni arhiv.

Projekt Občuti motnjo hranjenja se je s 30.6.2023 zaključil. V projektu je sodelovalo 20 svojcev in 16 strokovnjakov, katerim se je pomembno zvišala stopnja empatije in razumevanja osebe z anoreksijo po ogledu filma v primerjavi z razumevanjem in stopnjo empatije pred ogledom filma. 

Film je dosegel preko 1000 ljudi, splošne populacije, preko Youtube kanala Fb sporočil in obeh festivalov, ter  širšo javnost preko prispevka v Dnevniku na RTV na mednarodni dan brez diete  in 2 prispevkov na MMC. 

  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page